In memoriam Bert Weedon-gitaarleraar voor een generatie Engels gitaarwerk

Weedon - Engels gitaristEen heel aantal Britse gitaristen, onder wie Paul McCartney, Jimmy Page en Brian May ontwikkelden aanvankelijk hun vaardigheden op de gitaar aan de hand van de ‘Play in a Day’-boeken van Bert Weedon, die in oplages van miljoenen werden verkocht. De gitarist is op 20 april 2012 overleden in Beaconsfield, een Engels dorpje nabij Londen.

Weedon, in 1920 geboren te Oost-Londen, had als begenadigd gitaarspeler zelf ook een lange carrière waarin hij sterren als Frank Sinatra and Judy Garland begeleidde. Het verhaal gaat dat hij als 12-jarige jongen zijn vader overhaalde om voor hem zijn eerste gitaar te kopen in de Londense Petticoat Lane Market. De prijs was 75 pence. Hij leerde aanvankelijk klassiek gitaar spelen, en dit vormde een basis die hem later in staat stelde om zich een hele reeks aan muzikale stijlen eigen te maken. Zijn loopbaan speelde zich af in big bands.

In Groot-Brittannië was hij een van de eerste experts op het gebied van de instrumentale subtiliteiten van de rock-‘n-roll. In zijn stijl verwerkte hij de vernieuwingen van Amerikaanse country & western, boogie en rock-‘n-roll-gitaristen.

Dankzij zijn veelvuldige verschijningen op televisie en een reeks solo-singles bevond hij zich in een ideale positie om in te spelen op de geboorte van rock-‘n-roll, en hij speelde dan ook regelmatig mee op hits van sterren als Tommy Steele, Adam Faith en Billy Fury. Ook ondersteunde hij grote namen uit de Verenigde Staten zoals Frank Sinatra en Nat King Cole.

Hoewel hij in zijn carrière welgeteld één top 10-notering op zijn naam zou schrijven, is zijn invloed te horen op talloze nummer 1-hits dankzij de invloed van zijn Play In A Day-boeken, die voor het eerst werden gepubliceerd in 1957.

Voormalig Queen-gitarist Brian May noemde Weedon ooit de “gitaartovenaar” en “een legende”. De gitarist zei verder: “Hij was altijd aan het lesgeven, zowel privé als openbaar. Hij had voor niemand geheimen en ondersteunde ons allemaal. Het is moeilijk om je voor te stellen hoe het leven was in die dagen. Er was bijna helemaal geen Britse rockmuziek en zelfs geen popmuziek, en bijna niemand in Engeland wist iets van de elektrische gitaar. Iedereen – van Eric Clapton tot Jimmy Page – zal hetzelfde zeggen: dat Bert de allereerste was, en we hielden van die man. Er is geen enkele gitarist in Groot-Brittannië van mijn generatie die hem niet immens veel dankbaarheid is verschuldigd.” Eric Clapton zei in een interview in de jaren zeventig: “Ik zou niet diezelfde drang hebben gevoeld om door te gaan zonder de tips en bemoediging die je krijgt uit Berts boek ‘Play in a Day’. Ik heb nog nooit een gitarist van enige betekenis ontmoet die niet hetzelfde zegt.” De getuigenis van Paul McCartney was ook veelzeggend: “George en ik werkten onszelf door dezelfde boeken van Bert Weedon en we hebben samen D en A geleerd.”

Weedon bleef concerten geven en platen uitbrengen, en hij was een trouw lid van het showbusiness-genootschap Grand Order of Water Rats. In 1992 werd hij er tot King Rat benoemd. In 2001 werd hij tot officier (OBE) gemaakt in de Orde van het Britse Rijk, een eervolle onderscheiding die hij kreeg op de verjaardag van de koningin voor zijn diensten aan de muziek.

Onder anderen de Britse DJ Mike Read heeft eer aan hem betoond, en beschreef hem als “één van de eerste Engelse gitaristen”. Hij zei: “Natuurlijk kon je niet in een dag spelen, maar het gaf je wel een idee van de mogelijkheden. Bert had zijn eerste hit pas toen hij 40 was, dus hij heeft zijn sporen wel verdiend, maar het kwam allemaal te laat om echt zo’n hartenbreker van een gitarist te zijn. Maar als jongens als Tommy Steele een gitarist op hun plaat wilden, dan wilden ze Bert.”

Op Twitter waren er ook hommages aan Bert Weedon te lezen. Tim Burgess, de frontman van de Charlatans zei: “Hard oefenen, de hele tijd – Bert Weedon mag er dan niet meer zijn, maar zijn wijze raad mag nooit worden vergeten.”